Στην Ελλάδα του 2016, βρήκε δουλειά σε... λιγότερο από 2 μήνες!

Δημήτρης Κακούτης LinkedIn

Σπούδασε Μηχανικός στην Σχολή Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Αποφοίτησε το 2014 και αμέσως μετά εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Το Νοέμβριο του 2015 ολοκλήρωσε την παρακολούθηση των Προγραμμάτων Τεχνικής Κατάρτισης του CNC Training Center πάνω στις εργαλειομηχανές CNC. Κατόπιν παρακολούθησε κάποια σύντομα σεμινάρια Autocad και από τις αρχές Φεβρουαρίου 2016 ξεκίνησε να ψάχνει για δουλειά στην Ελλάδα στο αντικείμενο της εξειδίκευσής του, που είναι οι εργαλειομηχανές CNC. Πριν φύγει ο Μάρτιος, εργάζεται ήδη στην εταιρία κατασκευής καλουπιών Argyroplastics.

Ακολουθεί η συνέντευξη με τον κο. Κακούτη.

Κύριε Κακούτη, περιμένατε ότι στην σημερινή εποχή θα βρίσκατε δουλειά στην Ελλάδα και μάλιστα τόσο γρήγορα;

Ομολογώ ότι είχα ακούσει ότι οι επαγγελματίες τεχνικοί εργαλειομηχανών CNC είναι περιζήτητοι τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα αλλά σίγουρα, είναι άλλο να το ακούς και άλλο να το βλέπεις και να το βιώνεις. Σίγουρα, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μένα.

Ποια είναι η θέση σας στην εταιρία που εργάζεστε και με τι ακριβώς ασχολείστε;

Εργάζομαι στην εταιρία Argyroplastics ως χειριστής εργαλειομηχανών CNC για την παραγωγή καλουπιών. Συγκεκριμένα, χειρίζομαι τις εργαλειομηχανές HAAS και AKIRA SEIKI.

Παράλληλα συμμετέχω στην ομάδα που αναλύει το κάθε καλούπι και το προσχεδιάζει, έτσι ώστε να δημιουργηθεί το πλάνο της κατασκευής του καλουπιού και το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί. Επίσης χειρίζομαι και το μηχάνημα της ηλεκτροδιάβρωσης.

Ασχολείστε μόνο με το χειρισμό εργαλειομηχανών ή και με τον προγραμματισμό τους;

Τα καλούπια είναι ένα προϊόν το οποίο δεν απαιτεί ιδιαίτερες εργασίες προγραμματισμού, ωστόσο όταν αυτό απαιτείται, εμπλέκομαι και στον προγραμματισμό. Αλλά η ανάγκη αυτή υφίσταται σε μικρό βαθμό.

Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με το αντικείμενο του CNC;

Κατά την διάρκεια των σπουδών μου στο Πολυτεχνείο Κρήτης, υπήρχε ένα σχετικό εργαστήριο.

Και οι πρώτες σας εντυπώσεις από αντικείμενο CNC;

Κατάλαβα από την πρώτη μου επαφή με το αντικείμενο ότι είναι μία πολύ δημιουργική ενασχόληση.

Επομένως, υποθέτω πως συνειδητά επιλέξατε να ξεκινήσετε την καριέρας σας στο νατικείμενο αυτό. Σωστά;

Ναι ακριβώς. Μετά τις σπουδές μου, είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ ερασιτεχνικά με το αντικείμενο λόγω του ότι ένας φίλος μου είχε μια εργαλειομηχανή CNC. Κάτι που με έλκυε πολύ έντονα. Είναι τρομερή η αίσθηση να προγραμματίζεις μια εργαλειομηχανή CNC και να φτιάχνεις ένα κομμάτι από το μηδέν. Πολύ δημιουργικό!

Εργάζεστε περίπου τρεις (3) μήνες στην τωρινή σας εταιρία. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας; Εκπληρώνονται οι προσδοκίες σας σε σχέση με την επαγγελματική ενασχόληση;

Αναμφισβήτητα ναι! Στην τωρινή μου εργασία, το αντικείμενο είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον από αυτό που περίμενα διότι κάθε μέρα, φτιάχνω κάτι διαφορετικό, οπότε κάθε μέρα μαθαίνεις καινούργια πράγματα. Επιπλέον, επειδή εμπλέκομαι και στην ομάδα σχεδιασμού, συνεργάζομαι στενά με τους συναδέλφους μου και προσπαθούμε πάντα ο καθένας να συνεισφέρει με τις ιδέες του για το πώς ένα καλούπι θα κατασκευασθεί με την βέλτιστη μέθοδο. Σε αυτή την διαδικασία, λαμβάνουμε υπόψη μας όχι μόνο τις απαιτούμενες προδιαγραφές του καλουπιού αλλά και θέματα που σχετίζονται με τον σχεδιασμό της παραγωγής ώστε να αποφεύγονται καθυστερήσεις λόγω υπερφόρτωσης εργασίας σε μία μηχανή και έτσι, να μειώνονται οι χρόνοι παραγωγής.

Επομένως, υπάρχει και αρκετή ομαδική εργασία. Δεν ισχύει ότι είστε μόνος σας με μία εργαλειομηχανή CNC και περίπου απομονωμένος από το περιβάλλον γύρω σας. Σωστά;

Σε καμία περίπτωση δε νοιώθω απομονωμένος. Δουλεύουμε σαν ομάδα. Εκτός από αυτά που σας προανέφερα, ακόμα και όταν χειρίζομαι μόνος μου μια μηχανή, η ποιότητα της δουλειάς μου και οι χρόνοι μου θα επηρεάσουν την εργασία του συναδέλφου μου και αντίστροφα, επομένως θα επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα μιας κοινής προσπάθειας.

Εργάζεστε μόλις τρεις (3) μήνες. Υποθέτω πως υπάρχουν συνάδελφοί σας με μεγαλύτερη εμπειρία. Υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ σας;

Δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμού. Και δεν υπάρχει και νόημα!!! Προσπαθώ να συνεργάζομαι και να μαθαίνω όσο πιο πολλά μπορώ. Αισθάνομαι πολύ τυχερός που οι δύο (2) συνάδελφοι μου είναι τόσο καλοί στην δουλειά τους και πρόθυμοι να μου μάθουν πράγματα.

Ποιοι είναι οι επαγγελματικοί σας στόχοι για το άμεσο μέλλον;

Καταρχάς, για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμα θα προσπαθήσω στην τωρινή μου εργασία να μάθω όσο πιο πολλά πράγματα μπορώ. Στους τρεις μήνες που εργάζομαι, έχω μάθει άπειρα πράγματα αλλά υπάρχουν τόσο πολλά που μπορεί να μάθει κανείς σε αυτό το αντικείμενο. Στην συνέχεια, θέλω σίγουρα να εμπλακώ περισσότερο και πιο ενεργά και σε άλλους σχετικούς τομείς, ίσως στην σχεδίαση προϊόντων ή στην οργάνωση της παραγωγής. Θα δούμε. Πάντως έχω υψηλούς στόχους.

Πιστεύετε ότι στην σημερινή Ελλάδα, μπορεί ένας νέος να έχει υψηλούς στόχους;

Κοιτάξτε. Εγώ βλέπω, ότι παρά την κρίση και τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, υπάρχουν επαγγελματίες στο χώρο του CNC που βγάζουν καλά χρήματα. Και υπάρχουν εταιρίες που πάνε πολύ καλά. Όπως για παράδειγμα, η εταιρία στην οποία εργάζομαι. Είναι μια εταιρία με 4 άτομα προσωπικό παραγωγής. Από τους τέσσερις, εγώ προσλήφθηκα πριν τρεις μήνες και πριν μόλις δύο εβδομάδες, προσλήφθηκε και άλλος ένας συνάδελφος. Άρα, η εταιρία πάει καλά. Τουλάχιστον, προσωπικά δεν αισθάνομαι κάποιον «φόβο» ότι θα μείνω χωρίς δουλειά. Πέρα από αυτό όμως, επειδή το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι αρκετά αβέβαιο, θεωρώ ότι πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να βρει δουλειά στο εξωτερικό. Αν είναι καλός στην δουλειά του, την αγαπά και «χτίσει» ένα καλό όνομα, είναι πραγματικά εύκολο να βρει δουλειά σε μια βιομηχανία του εξωτερικού για παράδειγμα, αφού το επάγγελμα του του τεχνικού CNC είναι από τα πιο περιζήτητα διεθνώς.

Τι συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον που είναι καινούργιος στο αντικείμενο των εργαλειομηχανών CNC;

Να έχει υπομονή επειδή είναι πολλά που πρέπει να μάθει. Να κρατά καλές σημειώσεις , να ακούει και να ρωτάει συνεχώς. Τέλος, πιστεύω το πιο σημαντικό είναι να σέβεται και να μην υποτιμά την δύναμη του μηχανήματος CNC.